1 d’abr. 2015

el nivell D, el nivell C2 i el grau o la llicenciatura en Filologia Catalana

[Apunt actualitzat amb els retocs ortogràfics de la OIEC (només dos dóna  dona).]


Dies enrere em va arribar per més d’una banda una pregunta que em va sorprendre: “¿el grau de Filologia Catalana equival al nivell D de català?”. I després, parlant amb un grup d’estudiants, vaig confirmar que no ho acabaven de tenir clar. Segurament, perquè a les universitats no els informem bé, o no prou bé. De manera que he pensat que potser seria útil explicar unes quantes coses relacionades amb la pregunta inicial.

1. El que fins fa uns anys es coneixia com a “nivell D”, certificat de coneixements superiors de català, ara és el nivell C2, de nivell superior de català. Aquest canvi de nom està relacionat amb el fet que actualment la certificació de coneixements de català s’inscriu en el Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECR), del Consell d’Europa, que unifica els criteris per acreditar el coneixement de les llengües europees en un sistema de titulacions equivalents. És a dir: el C2 (o el C1, o el B2, o el B1...) de català certifica el mateix nivell i el mateix tipus de coneixements i habilitats lingüístiques que el C2 d’anglès, basc, castellà, italià, neerlandès, alemany...

2. Des del 2014, les proves de la Generalitat de Catalunya per acreditar el nivell C2 estan adaptades al MECR. Això ha comportat canvis profunds en el format de la prova. Podeu trobar els objectius, la descripció, materials per preparar la prova, un model i altres menes d’informació sobre la prova actual aquí. Veureu que certifica un nivell elevat de coneixement instrumental de la llengua, apte per a situacions de comunicació complexes, però també que no inclou coneixements de lingüística, com és normal. I evidentment, tampoc inclou coneixements de literatura. És el nostre “Proficiency”, per entendre’ns.

3. Com els altres certificats, el C2 es pot convalidar per mitjà d’altres titulacions. La llista completa (aneu a la pàgina 10) la trobareu en aquesta llista oficial.

4. Si heu anat a la pàgina 10 de la llista anterior, ja deveu haver vist que LA PRIMERA titulació que permet convalidar el nivell C2 (i per tant tots els nivells inferiors, entre altres el C1, lantic nivell C) és la llicenciatura o grau en Filologia Catalana.

5. Això no vol dir de cap manera que la llicenciatura o el grau en Filologia Catalana simplement equivalgui al nivell C2 de català; vol dir que la certificació d’aquest nivell de llengua està convalidada. La llicenciatura o el grau en Filologia Catalana és molt més que el nivell C2 de català: inclou, com és ben sabut, coneixements de lingüística i literatura catalanes que van molt més enllà del coneixement instrumental de la llengua que acredita el C2. I els 240 crèdits d'un grau corresponen a 2400 hores de classe presencial.

6. Posats a comparar i fer números, cal tenir en compte, per exemple, que el nivell C1, l'immediatament anterior al C2, es pot obtenir començant de zero fent cursos d'unes 100 hores durant quatre anys, i que també se'ls reconeix a tots els estudiants que aproven l'ESO a Catalunya.

7. I d'altra banda, els cursos de preparació per al C2 tenen una durada variable segons el lloc d'impartició, i solen ser, com a màxim, d'unes 100 hores.

8. A les Illes Balears i al País Valencià, per a l’acreditació de coneixements de català també s’ha adoptat el MECR, com es pot veure aquí.

9. Si no coneixeu Llengua catalana, el lloc web de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, us recomano que hi entreu i que hi navegueu una mica: hi trobareu informació molt variada sobre la llengua, i segur que hi haurà més d’una cosa que us interessarà.

10. Fa uns quants anys vaig col·laborar en un estudi que analitzava diferents eines d’avaluació de l’expressió oral en català, i ho vaig fer comparant l’àrea corresponent de la prova de l’antic nivell C i la de l’actual C1. La comparació dona una certa idea del canvi de plantejament que comporta la incorporació al MECR. Trobareu el text, descarregable, i el context del treball, aquí.

11. Una altra cosa són els punts que dona en unes oposicions tenir lantic nivell D o l'actual C2. Això, si ho tinc ben entès, no ho convaliden tenint el grau o la llicenciatura en Filologia Catalana —i no sé per què no.



.


34 comentaris:

  1. Un artículo realmente interesante! justo me has aclarado algunas dudas ya que yo quería hacer el nivel más basico de este examen y apuntarme a un curso para aprobar el nivel c catalán pero no sé si lo necesito para mi trabajo. Es imprescindible para trabajar en Cataluña o solo en algunos sectores? gracias!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ruben!

      M'alegro que el text t'hagi sigut útil. Sobre el que em preguntes, el català és necessari a l'Administració pública, però en el sector privat no tant. Hi ha empreses que el demanen i empreses que no, tant per a feines d'atenció al públic com altres.

      Una abraçada,

      Neus

      Elimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Hola!, amb el C2 de català es pot fer classes de català a secundària com passa amb l'anglès?, gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!

      A l'enllaç següent ho podràs mirar:

      https://aplicacions.ensenyament.gencat.cat/pls/apex/f?p=2011014:19

      Elimina
  4. Hola! Saps coneixes alguna escola que et prepari per fer l'examen del C2? Tinc el C (se m'ha convalidat amb el batxillerat), em caldria preparar-me per l'examen de C2? (com algú que es prepara el first certificate.

    ResponElimina
    Respostes

    1. Bé, el C2 és el Proficiency. Als Serveis Lingüístics de la UB fan cursos. Aquí hi trobaràs els d'estiu: http://www.ub.edu/sl/ca/fl/estiu/welcome.html

      I més endavant deuràs sortir l'oferta del curs que ve.

      Elimina
  5. Chuaquín Valero5/19/2018 8:04 p. m.

    Proper dissabte m'examinarè a Fraga del C1 pel CNL. Vaig obtenir el B2 fa set anys a Saragossa, i des d'aleshores les proves han canviat. L'antic nivell B - el B1 avui dia - l'obtingué a Girona també amb el CNL. Per això, ja us comentarè què m'ha semblat.
    M'agradaria "acabar-ho d'adobar" amb el C2 quan sigui possible. La meva experiència amb el C1 i C2 de l'anglès crec que poden facilitar-me una mica les coses.
    Ja us en dirè.
    I gràcies pel blog.
    Chuaquín Valero

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molta sort, Chuaquín! I gràcies a tu per l'interès!

      Elimina
  6. El nivell C (que et donen amb el Batxillerat) correspon a l'actual C1 o C2? Gràcies!

    ResponElimina
  7. Bon dia! Si fem el Grau en Llengua i Literatura Catalanes, per tant, no té gaire sentit fer el nivell C2, no? Dir que "la certificació d'aquest nivell de llengua està convalidada" equival a dir que podem demanar el certificat? O que en realitat tenim el nivell d'un C2 però sense reconeixement administratiu o oficial? Hi ha manera d'aconseguir el certificat per via administrativa? O bé cal fer un examen sí o sí? Jo és que hi ha coses que no entenc... No puc entendre que quatre anys i sis mil euros després no posin les coses més fàcils i clares.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!

      Com ja dic en el text, el grau de Filologia Catalana permet convalidar el C2 de català (perquè és molt més que el C2). Això vol dir que, on et demanin el C2, portant el títol de graduat en Filologia Catalana, ja compleixes el requisit. Però això no vol dir que puguis demanar el títol de C2 a la Generalitat de Catalunya presentant el títol de graduat en Filologia Catalana.

      D'altra banda, com també dic, si el criteri no ha canviat, que no ho sé, el títol de graduat en Filologia Catalana no permet obtenir els punts que es donen a l'Administració pel fet de tenir el C2 de català.

      Sigui com sigui, les preguntes que fas aquí potser les hauries de fer a la Generalitat, que són els que emeten els certificats de coneixements de català.

      Gràcies per l'interès!

      Elimina
    2. Jo tinc el C2, però m'estic preparant les provee d'accés a la universitat per a majors de 25 anys per poder fer filologia catalana. En el meu cas, una vegada tingui el Grau en Filología Catalana,és necessari que presentí també el C2? M'ho tindrien en comote? Moltíssimes gràcies!

      Elimina
    3. No entenc la pregunta: ¿presentar on?, ¿qui t'ho hauria de tenir en compte?

      Elimina
    4. La pregunta és la següent: jo ja tinc el nivell C2 de català, però, actualment, m'estic preparan les proves per a majors de 25 anys ,per a poder entrar a la universitat i poder estudiar filologia catalana. Bé, la meva pregunta ,és que quan acabi la carrera i ja tingui el títol de filologia catalana, si seria positiu per a mi afegir al meu currículum que tinc les dues coses. El grau de filologia catalana i,a part, el certificat del nivell C2 de català.

      Elimina
    5. Una cosa més al currículum no fa mai mal. I per fer oposicions a la Generalitat, tindràs uns punts que --incomprensiblement-- amb el grau de Filologia Catalana no te'ls donarien. Són punts específics del C2 i l'antic D.

      Elimina
    6. Aquest any ja he pogut accedir a la universitat perquè ja he superat l'accés per a majors de 25 anys i, d'altra banda, per qüestions de feina, hauré d'estudiar a distància. És el mateix el Grau en Llengua i Literatura Catalanes que Filologia Catalana? És que, segons la universitat, té el nom de filologia catalana i, segons quina altra, Grau en llengua i Literatura Catalanes. També, ningú sap dir-me si el C2 queda convalidat amb aquesta carrera i, sincerament, noto que molts docents es fan el boig quan comento que, en el meu cas, ja tinc el C2 de català com si tenir el C2 de català, no tingués cap mena d'importància, però, bé que el cobren quan una persona que no treballa en un ajuntament, se'l vol treure, perquè la gent que treballa en segons quin tipus d'entitats, ho poden tenir gratuït. Passant l'examen, evidentment, però sense pagar el curs. Sincerament, ho trobo amb poc sentit i, a més, a veure si millores l'ensenyament perquè hi ha qüestions que no les feu bé. Gràcies.

      Elimina
  8. Bona tarda,tinc el nivell c2 de valencià i ara tinc dubtes si aquesta titulació em convalida aquí a catalunya com a c2 de català. Moltes gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!

      Ho hauries de preguntar a la DGPL (http://llengua.gencat.cat/ca/inici) però jo diria que sí.

      Elimina
    2. Moltes gràcies!

      Elimina
  9. Bon dia! A l'escola concertada es poden impartir classes de català a Eso i Batxillerat. Moltes gràcies!

    ResponElimina
  10. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  12. On es pot obtenir el certificat de c2?

    ResponElimina
  13. Bona tarda,

    Sóc graduat en ciències de l'esport i actualment estic cursant el màster d'educació secundària. Per poder avançar la posició del meu número a llistes el màxim ràpid possible em van recomanar treure'm el C2 de Català, però el que no sé, és si podré impartir classes de català a secundària només amb el C2 o si m'hauré d'esperar a obtenir el títol del màster. Seria de gran ajuda si algú em pot respondre aquesta pregunta, ja que hauré de deixar la meva actual feina per poder realitzar les pràctiques i un cop les acabi necessitaré treballar en com més aviat millor.

    Moltes gràcies i salut!

    David

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!

      El que preguntes t'ho diran al Departament d'Educació, que són els que estableixen els requisits.

      Gràcies per l'interès en el blog!

      Neus

      Elimina
  14. Thanks for the information! I'm learning languages in Monumental English School and in spanish the levels are kind of the same.
    Best!

    ResponElimina
  15. Hola a tots:
    Us volia preguntar si l'exigència del nivell C2 de català s'aplica també a professors de secundària que imparteixen llengua castellana a instituts de Catalunya. Merci.

    ResponElimina
  16. Bona tarda,
    Fa 2 anys vaig aprovar el C1 presentant-me per lliure als exàmens de la DGPL. Vull preparar-me per lliure i presentar-me al C2. Podries dir-me, Neus, una forquilla d'hores d'estudi i preparació que creus que serien necessàries per poder superar l'examen? N'hi hauria prou amb 50 hores?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això fa de molt mal dir, Josep, perquè depèn de molts factors. Potser si un professor del nivell C2 et fa una mena de "prova de nivell" t'ho podrà dir.

      Sort!

      Elimina
  17. Hola Neus. He llegit el que has escrit i volia preguntar-te per un tema relacionat amb els coneixements de català. Si des de Política Lingüística es considera el nivell C2 com a equivalent al Grau de Filologia Catalana o el de Llengua i Literatura Catalanes, això vol dir que és suficient tenir el nivell C1 per cursar aquest grau? Si es tracta d'una persona qui no té el català com a primera llengua però té el certificat nivell C acreditat i els altres de nivell més baix, aquesta persona podría cursar igualment aquests estudis? És que, a les webs de les universitats catalanes, en el cas de Filologia Hispànica, els estudiants que no tenen el castellà com a primera llengua, o sigui els estudiants estrangers, se'ls exigeix acreditar els seus coneixements amb un diploma de DELE Superior. Respecte als graus de Llengua catalana, no diuen res. Amb aquesta equivalència, es podría deduir que el nivell C1 de català és suficient per començar a fer els estudis de Llengua i Literatura catalanes? Gràcies. Eugene.

    ResponElimina
  18. Bones! Tinc un dubte... Sóc nascuda al 1968, vaig fer EGB amb només una assignatura en Català (llengua catalana). Vaig cursar BUP obtenint títol (clàssiques). Que em correspon com a certificat? Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho hauries de preguntar a la Secretaria de Política Lingüística (https://llengua.gencat.cat/ca/inici), però jo diria que de l'època que dius no es convalida res, per la senzilla raó que no s'estudiava català ni en català, o només alguna assignatura com la que esmentes.

      Elimina